Framtidens bil?

Tesla är ett bilmärke som har tagit hela världen (speciellt bilvärlden) med storm sedan det grundades 2003. Vad är så speciellt med det ringa antal bilmodeller som kommit från det amerikanska företaget bortsett från att det handlar om fler elbilar på marknaden, men till ett betydligt högre pris än den genomsnittlige bilägaren kan betala?

Stark är starkast

En mycket tydlig skillnad mellan en Tesla och, låt oss säga den gamla Opel eller i bästa fall nya Volvo som står och pryder sin plats i garaget eller på gatan, är inte bara det faktum att en Tesla går på el. Faktum är att en bil från Tesla utvecklar betydligt fler hästkrafter än en bil som drivs på fossila bränslen ens är i närheten av att göra. De senaste modellerna från Tesla sägs ge uppemot 800 hästkrafter jämfört med till exempel en utpräglad sportbil som Lamborghini Diablo som med nöd och näppe levererar ungefär 500 hästkrafter.

En innovativ grundare

Ett namn som många har hört under de senaste åren är Elon Musk, och detta trots att de flesta som hört talas om honom inte vet vem det är eller varför de känner till honom. I korthet (och måhända något överilat) så kan Elon Musk beskrivas som vår tids Einstein, fast med ett sinne för affärer. Musk var den som grundade bilföretaget Tesla strax efter millennieskiftet och är fortfarande den som håller i rodret som verkställande direktör och storägare av aktier. Innan Musk grundade det nydanande bolaget så hade han redan grundat revolutionerande företag som till exempel betallösningen Paypal.

Elbilen är framtidens bil

Fördelen med en elbil, förutom kraftutvecklingen som nämndes tidigare, är att den drivs av förnyelsebar energi. Elektriciteten som driver en elbil kan man utvinna av förnyelsebara källor som till exempel sol, vind eller vattenvågor, och denna energikälla är dessutom billigare än de flesta fossila bränslen. En Tesla kan man, i likhet med elbilar av andra märken, “tanka” eller ladda upp i stort sett varsomhelst – infrastrukturen för el finns redan i våra städer och längs vägnätet. Detta gör att en elbil kommer vara det självklara valet i framtiden.